Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Nagy ecset kisokos. Mikor melyiket használjam? – 1. rész

Nagy ecset kisokos. Mikor melyiket használjam? – 1. rész

Az ecsetek forgatagában jól jön egy kis útmutató, hogy melyik ecsetet mire érdemes használni és esetleg az alapfunkciókon túl mire lehetnek még hasznosak?


 

Mindenképpen két nagy családra érdemes bontani őket:

  1. Építő ecsetek
  2. Díszítő ecsetek – róluk a cikk második részében lesz szó.

Építő ecsetek

Az építő ecsetek két szempontból oszthatók csoportokra:

  • A szőr típusa szerint lehet: műszőr és természetes szőr.
  • A forma szerint pedig lehet: hegyes, egyenesre vágott vagy kerekített.

Műszőr vagy természetes?

A műszőr ecseteket alapvetően zseléhez használjuk, hiszen nem képesek felvenni plusz folyadékot, amely szükséges lenne a porcelán vagy az acrylgel terítéséhez. Ugyanakkor a műszőr szálakról a zselé könnyen lecsúszik, a szálak közötti zselé pedig szépen egyben tartja a szálakat.

A természetes ecsetek a szőrszál közepén lévő üreg segítségével képesek felszívni és magukban tartani a segédfolyadékokat, nyomás hatására pedig kiengedni azt, így ideálisak porcelán anyag vagy polyacryl gel felvitelére is. Emellett zselé anyag is jól teríthető velük, azonban a természetes szálak érzékenyebbek, így fokozottan ügyelnünk kell arra, hogy ne tisztítsuk ki az ecsetet, a szőrszálak között maradjon ott a zselé, csak az ecset külsejét töröljük át finoman papírtörlővel vagy cleaneres szálmentes törlővel.

Milyen forma legyen?

A hegyes ecseteket elsősorban porcelán (pl. Diamond master #12) és acrylgel (pl. Acryl #8) esetén használjuk, ahol az ecset lapított, foglalat melletti tövét és középen a hasát használjuk az anyagmennyiség eloszlatására, nyomásra. Az ecset pontban végződő hegyét használjuk arra, hogy szűk helyekre, jellemzően a sánc mellé benyúljunk, továbbá a szabadszél mosolyvonalának, illetve körömágy hosszabbítás esetén a mosolyvonal negatívjának pontos és éles törlésére.

Porcelán Műkörömépítő Ecset - Diamond Master Acryl #12

Az egyenesre vágott ecseteket főleg építő zselék használatakor részesítjük előnyben (pl. Zselé Műkörömépítő Ecset – Diamond Professional Gel #6 vagy Wood gel #4), hiszen az ecset élét a köröm felületére engedve könnyen kialakítható az egyenletes felület, vagy jól meghatározhatóak a sablonon az oldalvonalak, az éles sarkokat használva pedig kialakíthatjuk a szabadszél formáját, sőt a köröm felületére fektetve a sarkokkal tudjuk kitörölni a mosolyvonalat is.

A kerekített ecseteket leginkább az önterülő, reszelésmentes technika kedvelői részesítik előnyben, ahol a lágyabb anyagokat a kerekített végű ecset (pl. Gel Laquer ecset) finoman tudja terelni, a kerekített fejjel könnyen és pontosan dolgozhatunk a bőr melletti részeken az U alakú sánc mentén. Emellett a rövidebb, tömörebb, erősebb változatokat (pl. Gel Grande vagy Piccolo) sokan szeretik acrylgel terítésére, mert a rövid, tömör szőr nagyon könnyen és gyorsan teríti az esetleg keményebb típusú acrylgel anyagot, ugyanakkor az egyenletes felület kialakítását nehezebbé teszi. Ilyenkor érdemes kombinálni az ecseteket, és a felület egyenlítéshez klasszikus, természetes szőrű hegyes ecsetre váltani.

Méret – miért jobb a nagyobb?

Zselés ecsetek esetén általában a #4 és #6 méretekkel találkozunk, ritkán #8 mérettel, amelyek az ecset szélességét és picit a hosszúságát is jelentik, de utóbbinál jelentős eltérések mutatkoznak a gyártóktól függően. Zselés ecsetek esetén nincsen nagy jelentősége a méretnek, általában a szakember ízlésétől függ, hogy melyik mérettel kényelmesebb dolgozni, attól függően, hogy mekkora anyagmennyiséget szükséges felvenni (kisebb ecset kisebb mennyiséget vesz fel, nagyobb ecset nagyobb mennyiséget), és mekkora felületen kell dolgozni (kisebb mérettel kisebb-keskenyebb felület, nagyobb mérettel nagyobb felület).

Porcelán ecset esetén azonban a nagyobb méret nemcsak, hogy nagyobb porcelán gombóc felvételét teszi lehetővé, de a nyomóerőt is befolyásolja: a nagyobb, erősebb ecset hatékonyabban, gyorsabban tudja teríteni a porcelán és acrylgel anyagot, emellett a keményebb anyagot (porcelán esetén a már kötésben lévő gombócot, acrylgel esetén a keményebb szerkezetű anyagot) is képes kezelni. Emiatt porcelán ecset esetén érdemesebb a nagyobb méretet választani, még tanulók esetén is, ahol megnöveli a munka hatékonyságát az ecset nagyobb nyomóereje.

Szeretnéd sokáig megőrizni jó állapotukat? Hogyan tartsd tisztán az ecsetjeidet? című cikkünkből megismerheted a különböző anyagok hatékony eltávolításának módját. 

Cikk szerzője:

Darabos Évi


 
Tartalomhoz tartozó címkék: műköröm